Canapele Chesterfield: intruchiparea elegantei
octombrie 25, 2019

Toata lumea a vazut si a admirat macar o data o caneapea Chesterfield. Designul sau specific, cu bratele rotunjite si spatarul la aceeasi inaltime, cu butoni mari care deseneaza un model in romburi, este cunoscut de peste 200 de ani. Poti asocia mental canapelele si fotoliile Chesterfield atat cu un club luxos de gentlemeni, cu linistea unei biblioteci sau cu importanta unui cabinet de avocatura sau psihologie, dar se potriveste la fel de bine si intr-un living luxos si rafinat.

Povestea spune ca prima persoana care a avut o canapea de acest tip a fost al patrulea Lord Chesterfield, Philip Stanhope, scriitor si politician britanic indelung admirat si un trendsetter al timpului sau – adica al secolului al XVIII-lea. Se pare ca el a fost cel care a cerut unui mester local sa ii faca o sofa care sa nu ii sifoneze costumul – asa au aparut butonii specifici. Pe patul de moarte, i-ar fi facut cadou o astfel de canapea finului sau, Solomon Dayrolles, un diplomat faimos la momentul respectiv, care s-a mandrit cu canapeaua ce noua si interesanta tuturor prietenilor sai. Acestia au copiat modelul, care s-a raspandit astfel in interiorul aristocratiei britanice.

La momentul respectiv, producerea de mobilier nu se bucura de cateva inventii importante care sa faca piesele obtinute mai comode. In epoca Victoriana insa, accentul era pus nu doar pe aspectul fastuos, ci si pe confort. Ca urmare, canapelele au primit arcuri ce le-au facut mult mai comode si au fost tapitate cu piele mai bine prelucrata, mai moale. Astfel, canapelele Chesterfield si-au obtinut aspectul faimos, dar au devenit si mai comode pentru cei care aleg sa se bucure de ele.

Pe la 1800, inventatorul psihanalizei  – Sigmund Freud, a decis sa ii ajute pe pacientii sai sa se relaxeze complet in cursul sedintelor de terapie, ca urmare, i-a asezat pe canapeaua Chesterfield din biroul sau.  Pentru ca psihanalistul austriac a facut demonstratii ale tehnicii sale in intreaga lume, a determinat raspandirea psihanalizei, dar si a canapelelor Chesterfield.

Si cum acest Chesterfield este un produs tipic britanic, canapelele de acest tip au profitat de expansiunea Imperiului Britanic pentru a ajunge pana la capatul lumii si inapoi, in birouri ale administratiei, in lobbyurile hotelurilor sau in sediiile de banci.

Astfel, modelul a cucerit adepti in intreaga lume. Iar designul sau sinonim cu rafinamentul, este inca la mare cautare. Intra pe site sa afli care sunt modelele Chesterfield pe care ti le propunem si urmareste-ne in continuare pentru a afla povesti interesante din lumea pieselor de mobilier cu poveste.

Spread the love
Inspira-te
Cele mai noi articole
Cum sa dai un suflu nou livingului tau fara investitii mari

Se apropie primăvara, iar schimbarea anotimpurilor ne face să ne dorim o schimbare și acasa. Cum poti sa aduci un suflu nou in casa fara sa faci schimbari dramatice si fara sa scoti prea multi bani din buzunar? Am intrebat-o pe Iulia Iuga-Dohmen, architect de interior și fondatoarea studioului INSPIRED DESIGN ce putem face pentru […]

Spread the love
Despre stilul retro – ce presupune si cum il obtii?

Stilul retro de amenajare iti permite sa pui alaturi obiecte din trecut, obiecte vechi sau second hand, dar si obiecte care se inspira din trecut. De principiu, sursa inspiratiei sunt anii 50, 60 si 70. Stilul retro imprumuta de la acesti ani exuberanta si stilistica lor, dar capacitatea lor de a abstractiza anumite forme. Dar […]

Spread the love
Scaunul Butterfly – scurtă istorie a unui simbol

Ce face un obiect de design sa fie apreciat chiar si la cateva decenii distanta de la momentul in care a fost creat? Simplitatea designului, functionalitatea lui, incorporarea universalitatii – trebuie sa le spuna acelasi lucuru tuturor, ineditul solutiei pe care o ofera. Iar toate acestea stau la baza scaunului Butterfly. In 1938, in Argentina, […]

Spread the love