scaun de bucatarie

Cum alegi scaunele de bucatarie

ianuarie 12, 2022

Ti-ai ales o masa de bucatarie, si nu stii ce scaune se potrivesc? Nu renunta doar pentru ca nu face parte dintr-un set! Masa si scaunele nu trebuie neaparat sa se potriveasca. Scaunele trebuie sa se potriveasca doar cu stilul si dimensiunile mesei. Iata mai jos de ce trebuie sa tii cont cand alegi scaune de bucatarie.

 

Proportii

Inaltimea standard a unei mese de bucatarie este intre 70 si 80cm. De cele mai multe ori, masa de dining are 75cm inaltime. De la baza pana la sezut, cele mai multe scaune de bucatarie au intre 45 si 50cm. Ceea ce inseamna ca distanta intre suprafata mesei si sezutul scaunului este undeva intre 25 si 35cm.

Distanta ideala intre sezut si suprafata mesei este intre 20 si 25cm, dar trebuie luate in considerare si grosimea blatului mesei si inaltimea ocupantului scaunului.

 

Inaltimea scaunului

Daca vrei sa stii ce distanta intre sezutul scaunului si suprafata mesei este cea mai confortabila, poti merge intr-un magazin de mobila sa incerci mai multe combinatii. Sau, pur si simplu, sa fii atent atunci cand iei masa in oras. Poti chiar sa masori cu o ruleta si nota diferenta care ti se pare perfecta.

 

Nu masura doar distanta dintre sezutul scaunului si blatul mesei. Si tine cont si de faptul ca scaunele cu sezut tapitat te pot pacali, intrucat acestea se comprima cand stai pe ele. Daca au captuseala groasa, se pot comprima chiar si cu 5cm, ceea ce este o marja de eroare prea mare. Cel mai bine, masori (sau masoara altcineva) atunci cand deja stai pe scaun.

 

Latimea si adancimea

Proportiile nu se refera doar la inaltimi compatibile. Ai nevoie de scaune care si incap sub masa de dining. Daca scaunele sunt prea late, ocupantii se vor atinge si lovi intre ei, ceea ce este foarte neplacut. In plus, atunci cand impingi scaunele sub masa, le poti deteriora, atat pe ele, cat si masa.

 

Pentru o masa ovala sau dreptunghiulara, scaunele pe care le asezi in capetele mesei trebuie sa nu atinga picioarele sau baza mesei.

Tot pentru mese ovale sau dreptunghiulare, daca te gandesti sa asezi cate 2 scaune pe fiecare latura, trebuie sa te asiguri ca sezuturile nu se ating intre ele sau cu picioarele mesei. Daca scaunele se ating, cu siguranta persoanele ce vor sta in acelasi timp la masa se vor atinge si va fi un disconfort serios. Nici atingerea de piciorul mesei nu este mai apreciata – de cele mai multe ori ne miscam picioarele in timpul mesei, si tot ce este pe masa se va misca.

 

Brate si spatare

Daca vrei scaune de masa cu brate si spatar la orice tip de masa, asigura-te ca partea de sus a bratelor nu se ating de partea de jos a blatului mesei. Daca bratele scaunului se opresc in blatul mesei, ocupantii se vor plasa prea departe de masa si nu vor ajunge la mancare. In plus, vei lovi mereu bratele de blatul mesei, ceea ce duce in timp la deterioarea lor.

 

Utlima proportie de respectat atunci and alegi scaune de bucatarie: spatarul scaunului trebuie sa fie mai inalt decat blatul mesei. Cu cat sunt mai inalte scaunele, cu atat mai bine, dar o diferenta minima ar fi de 5cm. Altfel, scaunele par inghesuite.

 

Stil

In afara de potrivirea ca dimensiuni, scaunele si masa trebuie sa arate bine impreuna. Stilurile trebuie sa fie compatibile.

Alegerea mesei si scaunelor care au un element de design in comun te asigura ca vor arata bine impreuna. Acel element comun poate fi subtonul de culoare, nivelul de formalitate, forma picioarelor sau chiar o distanta intre elementele unui model.

 

Nu trebuie sa alegi scaune care au exact aceleasi elemente cu masa decat daca vrei neaparat, dar s-ar putea sa arate ca orice alt set din magazinele de mobila “la preturi accesibile”.

Spread the love
Inspira-te
Cele mai noi articole
20 de greseli de evitat cand decorezi spatii mici

Cu totii am facut greseli in trecut, cand vine vorba de organizare si decorare. Din acest motiv, ne-am gandit sa-ti spunem ce greseli sa eviti, in loc sa-ti dam si mai multe sfaturi despre cum sa decorezi. Usurinta si luminozitate Cand ai un apartament micut, aranjarea mobilei astfel incat sa fie functionala si cu stil […]

Spread the love
Despre stilul retro – ce presupune si cum il obtii?

Stilul retro de amenajare iti permite sa pui alaturi obiecte din trecut, obiecte vechi sau second hand, dar si obiecte care se inspira din trecut. De principiu, sursa inspiratiei sunt anii 50, 60 si 70. Stilul retro imprumuta de la acesti ani exuberanta si stilistica lor, dar capacitatea lor de a abstractiza anumite forme. Dar […]

Spread the love
Scaunul Butterfly – scurtă istorie a unui simbol

Ce face un obiect de design sa fie apreciat chiar si la cateva decenii distanta de la momentul in care a fost creat? Simplitatea designului, functionalitatea lui, incorporarea universalitatii – trebuie sa le spuna acelasi lucuru tuturor, ineditul solutiei pe care o ofera. Iar toate acestea stau la baza scaunului Butterfly. In 1938, in Argentina, […]

Spread the love