Canapele si fotolii din piele

Cum intretinem canapelele din piele pentru a le prelungi durata de viata

iulie 1, 2021

Canapelele din piele au fost dintotdeauna un simbol al luxului și eleganței. Ele conferă un plus de rafinament oricărei amenajări interioare și completează la perfecție mobilierul de living. Sunt o investiție bună deoarece nu își pierd calitățile odată cu trecerea timpului, ba din contră, devin din ce în ce mai valoroase și mai atrăgătoare, căpătând o patină interesantă. Sunt o opțiune potrivită pentru casa ta deoarece datorită materialului, nu vor reține niciodată praf – fiind antialergice. 

 

Pielea a fost mereu un material apreciat de-a lungul timpului, fiind folosită atât în încălțăminte și îmbrăcăminte, cât și în tapițarea mobilierului și a interioarelor auto. Aceasta are numeroase avantaje, precum faptul că nu se deformează și prezintă elasticitate bună, dar și rezistență la utilizarea îndelungată. Pielea naturală este moale și confortabilă, de aceea e o opțiune aleasă frecvent pentru realizarea canapelelor. Plus de asta, are capacitatea de a respira, ceea ce va face canapeaua să fie călduroasă iarna, iar vara răcoroasă. 

Pe de altă parte, fiind așezate în zone frecvent utilizate precum sufrageria, canapelele din piele se pot deteriora dacă nu sunt folosite cu grijă. Fie că vrei sau nu, pot apărea zgârieturi ușoare produse de fermoare, capse, nasturi sau animale de companie. Aceste urme vizibile pot fi corectate cu diverse soluții speciale pentru întreținere, însă de multe ori sunt lăsate intenționat pe suprafața tapițeriei deoarece micile imperfecțiuni pot oferi o valoare aparte piesei de mobilier.

Canapelele din piele: cum procedezi pentru a le prelungi durata de viață? 

Întâi de toate, evită amplasarea unei canapele piele aproape de surse de căldură precum calorifere, sobe sau radiatoare. Te sfătuim să nu o așezi nici sub directa acțiune a razelor solare, deoarece în timp pielea se poate decolora dacă este expusă la lumină pe perioade lungi. Mai mult de atât, ține canapeaua din piele cât mai departe de pereți, pentru a evita murdărirea acestora și deteriorarea pielii. 

Canapeaua de piele se șterge în general cu o cârpă moale, ușor umezită în apă distilată, pentru a înlătura urmele de praf și petele. Se folosește apa distilată pentru a preveni apariția petelor lăsate de mineralele din apă. Poți efectua această operațiune odată pe săptămână, că să menții un aspect îngrijit al pielii. Mai presus de toate, folosește întotdeauna produse special create pentru îngrijirea tapițeriei din piele, că să îndepărtezi murdăria în profunzime. Evită să utilizezi orice produs de curățare, deoarece unele pot conține anumiți agenți care vor dăuna materialului, facandu-l aspru și determinând apariția crăpăturilor. 

Sfaturi utile pentru îngrijirea canapelei și a fotoliilor din piele

Pielea e un material durabil, cu aspect deosebit. Când vine vorba de canapele și fotolii piele, acestea sunt rezistente în timp și ușor de întreținut, datorită faptului că nu rețin praful și se pot curăța relativ cu ușurință. Pentru a te bucura de aceste piese de mobilier o perioadă îndelungată, ține cont de următoarele sfaturi și recomandări de întreținere și curățare: 

  • Folosește setul de canapele într-un mod adecvat. Altfel spus, evită să te așezi pe marginea pernelor sau a mânerelor, ca să previi distorsiunea acestora. Din când în când, bate ușor pernele canapelei pentru a menține aspectul robust și plăcut al acestora.

 

  • Folosește o cremă specială pentru obiecte din piele. Nu numai că vei proteja canapeaua din piele, dar o vei face să devină mai moale și mai suplă. 
  • Curăță săptămânal materialul cu o cârpă moale. Față de materialele textile, pielea nu se va îmbiba cu lichidele care ajung din greșeală pe aceasta. În cazul în care verși ceva pe ea, trebuie lăsată să se usuce de fiecare dată. Pentru îndepărtarea petelor de apă sau a altor substanțe solubile în apa (ceai, cafea, suc, lapte), folosește un prosop uscat dintr-un material care nu lasă scame. Materialele textile abrazive pot lăsa zgârieturi pe piele. După curățare, lasă pielea să se usuce natural. Eventual, poți aplica după uscare o cremă specială pentru întreținerea obiectelor din piele.
  • Utilizează aspiratorul pentru curățare. Aspiră întreaga suprafață a canapelei, insistând în zonele în care se adună praful. Nu uita să folosești un accesoriu cu cap subțire la furtunul aspiratorului, ca să poți pătrunde mai ușor în zonele greu accesibile. 
  • Folosește o soluție de hidratare a materialului. Aceasta va preveni uscarea pielii și apariția crăpăturilor. În cazul în care pielea a fost tratată cu anilină –  o substanță lichidă, incoloră și uleioasă folosită în tratarea pielii cu structură poroasă, atunci te sfătuim să ștergi canapeaua folosind o cârpă uscată. Cel mai bine este să ții cont de instrucțiunile de curățare furnizate de producătorul de mobilier. 

 

Metode de curățare a pielii 

Pentru o curățare adecvată, e important să ții cont de tipul de piele și de tipul de pată. Evită să folosești produse necunoscute de curățare! Pentru a testa eficiența unui produs, încearcă mai întâi să îl aplici pe o zonă care nu e la vedere, și nu direct pe fața canapelei. 

În cazul petelor de cerneală, pulverizează puțin spray fixativ de par, apoi șterge cu o cârpă curată. În cazul în care cerneala are o compoziție diferită și pata nu va ieși folosind această metodă, cere ajutorul unui profesionist.

În ceea ce privește urmele lăsate de pix, soluția este să apelezi la soluții de curățat canapele din piele, în funcție de tipul acesteia (ecologică sau naturală). Dacă nici acestea nu vor funcționa, încearcă să scoți petele folosind demachiant cosmetic sau spirt. 

Îndepărtează apa sau substanțele solubile în apă folosind o cârpă uscată, apoi lasă pielea să se usuce în mod natural. După ce se usucă, aplică o cremă specială pentru obiectele din piele.

Pentru a îndepărta petele rezultate din substanțe cu textură grasă, precum ciocolată, ketchup, ulei sau maioneză, tamponează zona cu o cârpă curată. Mai poți folosi de asemenea amidon sau pudră de talc, deoarece absorb cel mai bine substanțele uleioase. Tot ce trebuie să faci este să lași pudra pe pată timp de câteva ore, apoi să ștergi.

Ca să îndepărtezi guma de mestecat sau alte pete uscate de mâncare, învelește câteva cuburi de gheață într-un material textil și răzuiește zona până când pata va dispărea. 

Nu în ultimul rând, pentru prevenirea apariției crăpăturilor și uscarea pielii, folosește o soluție de hidratare a materialului, bazată pe uleiuri naturale.

Spread the love
Inspira-te
Cele mai noi articole
Cum alegi scaunele de bucatarie

Ti-ai ales o masa de bucatarie, si nu stii ce scaune se potrivesc? Nu renunta doar pentru ca nu face parte dintr-un set! Masa si scaunele nu trebuie neaparat sa se potriveasca. Scaunele trebuie sa se potriveasca doar cu stilul si dimensiunile mesei. Iata mai jos de ce trebuie sa tii cont cand alegi scaune […]

Spread the love
Despre stilul retro – ce presupune si cum il obtii?

Stilul retro de amenajare iti permite sa pui alaturi obiecte din trecut, obiecte vechi sau second hand, dar si obiecte care se inspira din trecut. De principiu, sursa inspiratiei sunt anii 50, 60 si 70. Stilul retro imprumuta de la acesti ani exuberanta si stilistica lor, dar capacitatea lor de a abstractiza anumite forme. Dar […]

Spread the love
Scaunul Butterfly – scurtă istorie a unui simbol

Ce face un obiect de design sa fie apreciat chiar si la cateva decenii distanta de la momentul in care a fost creat? Simplitatea designului, functionalitatea lui, incorporarea universalitatii – trebuie sa le spuna acelasi lucuru tuturor, ineditul solutiei pe care o ofera. Iar toate acestea stau la baza scaunului Butterfly. In 1938, in Argentina, […]

Spread the love