
Mobila handmade și stilurile de design interior
Designul interior definește modul în care funcționează și arată un spațiu și ar trebui să se potrivească nevoilor și stilurilor de viață ale celor care locuiesc în acel spațiu. Modul în care este amenajată o locuință are un efect uriaș asupra creativității, fericirii și bunăstării noastre, astfel că este important să apelăm la ajutor profesional când vine vorba de amenajarea unui case. O casă configurată unitar ne oferă o stare de bine, mai ales dacă este în acord cu personalitatea, pasiunile și aspirațiile persoanei sau ale familiei care o locuiește. Stilul unei case depinde de o mulțime de factori, precum preferințele, bugetul sau felul în care utilizezi un anumit spațiu. În ziua de astăzi, există o mulțime de stiluri de design interior, iar cele mai populare sunt: stilul modern, clasic, vintage sau retro, minimalist, industrial, art deco, scandinav sau eclectic. Concept22 îți propune să descoperi doar o parte din aceste stiluri de design interior și să combini mobila handmade cu stilul tău preferat!
Stilul modern și mobila handmade
Stilul modern se caracterizează prin linii drepte, forme simple, o paleta de culori neutră și prin folosirea materialelor precum lemnul, sticla, metalul sau fierul. Deși există similarități între stilul modern și cel contemporan, nu trebuie să se facă o confuzie între acestea fiindcă aparțin de perioade diferite. Stilul modern în amenajarea interioară a început să se formeze la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe când stilul contemporan a apărut după acesta și încă se formează în prezent. Stilul modern reflectă eleganța și simplitatea, decorul fiind minimal și sunt utilizate materiale industriale. Iată principalele caracteristici ale stilului modern:
- Arta modernă și decorațiunile: artiștii au revoluționat dintotdeauna modul de viață al oamenilor și mediul în care locuiesc. Datorită artiștilor precum Edouard Manet, modernismul a prins contur, iar mai târziu, operele de artă modernă și decorațiunile au devenit esențiale pentru designul interior modern. Imprimeurile, sculpturile expresive, culorile îndrăznețe și formele neașteptate au schimbat felul în care este amenajată o casă. Arta abstractă, favorita stilului modern, este foarte des utilizată în amenajările interioare moderne. Plasează-ți opera de artă favorită pe un perete ca punctul focal al camerei sau ca un accent
- Liniile: în designul interior, liniile mențin armonia și unitatea și reprezintă ghiduri vizuale pentru un spațiu. Acestea pot fi verticale, orizontale și dinamice și sunt reprezentate de mese, scaune, biblioteci, fotolii, scări și așa mai departe. Liniile simple, drepte caracterizează stilul modern, astfel că mobilierul cât mai simplu va fi alegerea de baza într-o amenajare interioară modernă. Decoreaza cu mobila handmade, din lemn masiv pentru un aspect sofisticat si atemporal.
- Paleta de culori: culorile cele mai reprezentative sunt cele neutre, precum maro, bronz, gri, crem, bej, alb, argintiu. Însă, atât nuanțele pământii cât și cele vii, contrastante, ca roșul sau galben sunt regăsite într-o amenajare pe stil modern.
Stilul industrial
Interioarele amenajate în stil industrial au un vibe cool, modern. Acest stil îmbină obiecte de decor și mobilier cu aspect nou, vintage sau reciclat, iar principalele materiale folosite în acest tip de amenajare sunt lemnul, metalul, fierul, aluminiul, cuprul, piatra sau cărămida. Când oamenii se gândesc la stilul industrial, adesea îl asociază cu vechile fabrici și cu mansarde cu ferestre de dimensiuni mari din metal negru, cu lemnul brut și grinzi goale de oțel. Însă, acest stil de design nu se aplică numai mediilor urbane. Deci, iată cum îți poți amenaja și tu casa în stil industrial:
- Optează pentru o amenajare de tipul open-space, fiindcă locuințele în stil industrial sunt de obicei spațioase. Pentru a împiedica spațiul să pară copleșitor de mare și greu de amenajat, aranjează mobilierul în mod strategic, în mici grupuri.
- Stilul se bazează pe o paleta de culori neutră, pentru a crea un aspect armonios și minimalist. Spre exemplu, o baie în stil industrial cuprinde elemente precum pereți din cărămidă, plăci de ceramică albe, alături de elemente din metal negru și sticlă. Atunci când vine vorba de amenajarea unei camere de zi, folosește o paletă de culori monocromatica, iar pentru a realiza un contrast în acest decor masculin, alătură piese de design în culori vibrante.
- Iluminatul este extrem de important, astfel că asigură-te că mergi pe aceeași tema: folosește corpuri de iluminat din metal sau oțel, cu elemente de aspect vintage, precum becurile în stil Edison.
- Accesoriile: limitează utilizarea accesoriilor atunci când amenajezi în stil industrial pentru a păstra un look minimalist. Suprafețele mobilierului trebuie să fie libere, curate iar accesoriile și decorațiunile să aibă forme brute, nefinisate.
Stilul eclectic și mobila handmade
Stilul eclectic este unul dintre cele mai complexe stiluri de design interior, fiind o combinație de stiluri din perioade și culturi diferite, având la bază elemente, culori, modele și texturi cât mai distincte. Stilul eclectic nu ține cont de reguli, fiind un stil excentric și este abordat, mai ales, de persoanele îndrăznețe, creative și pline de imaginație. La prima vedere, stilul eclectic poate părea un stil haotic, însă dacă se ține cont de o schemă de decor se poate ajunge la o armonie deosebită. Asuma-ți riscuri și amestecă piese de mobilier diferite, ca vechime și aspect, ca mobila handmade cu decorațiuni din metal sau sticlă. Pentru a nu da greș atunci când îți amenajezi casa în stil eclectic, urmează aceste sfaturi:
- Paleta de culori: poți crea cu ușurință un sentiment de unitate dacă alegi o paleta de culori cât mai restrânsă. Alege nuanțe neutre ca albul, griul, negrul, maroul sau bejul pentru pereți, tavan sau pardoseală. În acest fel, vei scoate în evidență piesele de mobilier și decorațiunile. Celelalte elemente de decor pot fi în culori vii, îndrăznețe, ca rozul fuchsia, roșu, albastru electric, galben, corai sau verde. Spre exemplu, alătură scaune de bar de diferite culori într-o bucătărie unde pereții și tavanul sunt de culoare alb sau crem. De asemenea, și mobilierul poate fi în diverse culori, cât timp se păstrează o oarecare armonie cromatică.
- Piesele de mobilier: principala caracteristică a stilului eclectic este libertatea, astfel că poți combina piese de mobilier din stiluri diferite. Poți combina piese de mobilier vintage, precum cufere din lemn cu piese de mobilier industrial, ca biblioteci din metal pentru a crea un contrast interesant.
- Materiale și texturi diferite: o altă caracteristică a stilului eclectic este diversitatea. Aceasta îți permite să asociezi pattern-uri și materiale diferite într-o amenajare interioară eclectică . Așadar, combină materiale cât mai distincte, ca pielea cu lemnul, marmura cu metalul sau sticla cu ceramica.
Pentru și mai multă inspirație, citește și Mobila retro si stilul exotic. Creeaza povestea casei tale.