noptiera design exotic lemn reciclat

4 reguli de baza pentru amenajarea unui dormitor folosind noptierele

mai 20, 2021

În timp ce patul reprezintă cea mai importantă piesă de mobilier din orice dormitor, camera nu va fi niciodată completă fără cel puțin o noptieră. Noptierele sunt piese de mobilier utile în orice dormitor, indiferent dacă au un design industrial, clasic, modern sau rustic.

Tipuri de noptiere

Noptierele vin într-o varietate mare dimensiuni și forme, și pot avea un număr nelimitat de caracteristici. Mai jos îți vom da câteva exemple de modele:

  • Noptierele – sunt piese mici, simple, concepute pentru a susține o lampă sau un ceas.
  • Mesele simple – pot fi proiectate pentru orice cameră din casă, însă sunt suficient de mici pentru a fi utilizate drept noptiere.
  • Dulăpioarele – comodele de mici dimensiuni sau dulăpioarele cu sertare și alte spații de depozitare pot fi folosite cu succes ca noptiere pentru dormitor.

Ce să iei în considerare atunci când vrei să cumperi o noptieră?

Alegerea ta depinde foarte mult de următoarele aspecte: buget, dimensiunea camerei, dimensiunea patului din încăpere și nevoile tale de depozitare. 

În principiu, noptierele au două funcții. Acestea oferă o suprafață pentru a amplasa obiectele de care ai nevoie – cum ar fi o lampă, o carte, un pahar cu apă sau orice altceva dorești să păstrezi în apropierea patului. Mai mult, unele modele au de asemenea și spatiu de depozitare. Noptierele ajută la “ancorarea” patului, astfel încât să nu pară că acesta plutește în cameră. 

Mai jos vei găsi câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când cumperi sau când vrei să accesorizezi noptiere:

Dimensiunea 

De obicei, oamenii folosesc aproape orice arată bine și se potrivește cu spațiul de lângă pat pe post de noptieră: cufere mici, birouri sau scaunele de mici dimensiuni. 

Înainte de a face alegerea finală, însă, reține următoarele reguli importante cu privire la dimensiune. Noptierele ar trebui să aibă întotdeauna aproximativ aceeași înălțime cu salteaua. Orice piesă de mobilier mai înaltă sau mai joasă nu va arăta la fel de bine. Când vine vorba de lățime, nu vei vrea ceva mai mare de 60 de cm. Dacă alegi o noptieră mai mare, îți va fi greu să te așezi sau să te dai jos din pat. E bine să mergi pe o variantă cât mai mica, atâta timp cât noptiera e îndeajuns de practică și se potrivește nevoilor tale. 

Spațiu de depozitare

Multe persoane aleg noptiere care conțin spațiu de depozitare, precum cele disponibile la Concept22. Aceste modele sunt foarte potrivite, deoarece poți depozita cărți, papuci de casă sau orice altceva. Pe de altă parte, dacă preferi un aspect mai minimalist, nu ezita să alegi un model fără spațiu de stocare suplimentar. În plus, dacă îți dorești un aspect cât mai aerisit pentru dormitorul tău, poți monta un raft sau un suport de perete la nivelul înălțimii saltelei, în loc să folosești o noptieră.

Accesoriile

Când vine vorba de accesorizare, noptierele tale ar trebui să rămână cât mai simple. O lampă, un ceas, o mică vază de flori sau o ramă foto sunt tot ce ai nevoie. Amintește-ți că noptierele sunt totuși piese de mobilier menite să fie practice. Nu vrei să te apleci în toiul nopții peste noptieră și să dărâmi accidental o tonă de accesorii. 

Asortarea

În amenajarea dormitoarelor, cel mai important lucru este simetria. Ideal ar fi să ai două noptiere identice, așezate pe fiecare parte a patului – dar acest lucru nu e neapărat obligatoriu. Dacă vei găsi două noptiere separate care îți fac cu ochiul, folosește-le. Le poți potrivi cu ajutorul a două lămpi identice, pentru a oferi un aspect cât mai uniform încăperii.

Avantajele amenajării unui dormitor folosind noptierele

  1. Sunt excelente pentru depozitat, dacă vrei să te folosești de spațiul din întreaga încăpere. Deseori oamenii privesc noptierele drept simple suprafețe pe care să așeze lucruri, nu pe post de spațiu de depozitare. Poți să-ți achiziționezi o noptieră cu sertare pentru a scăpa de stresul aglomerării camerei.
  2. Sunt ieftine și nu ocupă prea mult spațiu. La Concept22 am optat pentru noptiere lucrate manual, din lemn de esență tare reciclat și condiționat, care își păstrează aspectul vintage.
  3. Când tot ce vrei e să te arunci în pat, noptierele sunt ideale pentru a-ți depozita cremele pentru mâini, față și corp. De asemenea, poți așeza o tăviță pe ea pentru a-ți putea pune bijuteriile în apropiere de pat atunci când ești pe jumătate adormită. 
  4. Dacă preferi să îți servești cafeaua în pat dimineața, cumpără niște suporturi drăguțe de cani că să eviți murdărirea noptierei sau a lenjeriei de pat cu pete de cafea.
  5. Arată superb! Dacă depui un minim de efort pentru a face dintr-o simplă noptieră un element decorativ cheie, ea poate contribui enorm la estetica întregii camere. Asează-ți cărțile pe noptieră, cumpără o lampă frumoasă și nimic nu te vă face să te simți mai confortabil de atât!
Spread the love
Inspira-te
Cele mai noi articole
Cum alegi scaunele de bucatarie

Ti-ai ales o masa de bucatarie, si nu stii ce scaune se potrivesc? Nu renunta doar pentru ca nu face parte dintr-un set! Masa si scaunele nu trebuie neaparat sa se potriveasca. Scaunele trebuie sa se potriveasca doar cu stilul si dimensiunile mesei. Iata mai jos de ce trebuie sa tii cont cand alegi scaune […]

Spread the love
Despre stilul retro – ce presupune si cum il obtii?

Stilul retro de amenajare iti permite sa pui alaturi obiecte din trecut, obiecte vechi sau second hand, dar si obiecte care se inspira din trecut. De principiu, sursa inspiratiei sunt anii 50, 60 si 70. Stilul retro imprumuta de la acesti ani exuberanta si stilistica lor, dar capacitatea lor de a abstractiza anumite forme. Dar […]

Spread the love
Scaunul Butterfly – scurtă istorie a unui simbol

Ce face un obiect de design sa fie apreciat chiar si la cateva decenii distanta de la momentul in care a fost creat? Simplitatea designului, functionalitatea lui, incorporarea universalitatii – trebuie sa le spuna acelasi lucuru tuturor, ineditul solutiei pe care o ofera. Iar toate acestea stau la baza scaunului Butterfly. In 1938, in Argentina, […]

Spread the love