Scaunul Butterfly – scurtă istorie a unui simbol
iulie 11, 2019

Ce face un obiect de design sa fie apreciat chiar si la cateva decenii distanta de la momentul in care a fost creat? Simplitatea designului, functionalitatea lui, incorporarea universalitatii – trebuie sa le spuna acelasi lucuru tuturor, ineditul solutiei pe care o ofera. Iar toate acestea stau la baza scaunului Butterfly.

In 1938, in Argentina, 3 arhitecti care lucrau cu genialul Le Corbusier, Antonio Bonet, Juan Kurchan and Jorge Ferrari Hardoy au desenat modelul scaunului Butterfly pentru prima oara. Inspiratia a fost un scaun pliant, ca urmare noul scaun a pastrat aerul lejer si confortul ca doua dintre trasaturile sale de baza. Modelul a ajuns 2 ani mai tarziu, in 1940, la o expozitie la Buenos Aires.

Cum si-a dobandit faima internationala

In acelasi an, a aparut intr-o revista de design din Statele Unite fiind descris drept un scaun argentinian pentru siesta. In respectivul articol, Edgar Kaufmann Jr., curatorul de la acel moment al MoMA – Muzeului de Arta Moderna din New York a remarcat frumusetea si simplitatea scaunului si a comandat 3 exemplare pentru a le expune in muzeul sau. I-a placut atat de tare modelul, ca a dus un exemplar in casa lui de vacanta, cea care urma sa devina una dintre cele mai cunoscute creatii ale lui Frank Lloyd Wright – Fallingwater. Kaufmann a intuit ca scaunul Butterfly va fi foarte iubit, spunand ca este unul dintre cele mai bune eforturi de design modern pentru scaune. Previziunea lui a fost corecta, modelul fiind inca, 80 de ani mai tarziu, la fel de iubit.

Scaunul are mai multe nume, de la cel Butterfly – dat de forma sa celebră, la BKF – dupa numele celor 3 arhitecti care l-au creat, dar si Hardoy – numele unuia dintre creatori, caruia i-a fost atribuit initial.

Daca rama este de cele mai multe ori din fier vopsit in negru, sezutul poate fi din panza sau alte materiale. La Concept 22 este mereu fabricat manual din piele, de catre artizani priceputi din India cea exotica.

Spread the love
Inspira-te
Cele mai noi articole
Cum sa dai un suflu nou livingului tau fara investitii mari

Se apropie primăvara, iar schimbarea anotimpurilor ne face să ne dorim o schimbare și acasa. Cum poti sa aduci un suflu nou in casa fara sa faci schimbari dramatice si fara sa scoti prea multi bani din buzunar? Am intrebat-o pe Iulia Iuga-Dohmen, architect de interior și fondatoarea studioului INSPIRED DESIGN ce putem face pentru […]

Spread the love
Despre stilul retro – ce presupune si cum il obtii?

Stilul retro de amenajare iti permite sa pui alaturi obiecte din trecut, obiecte vechi sau second hand, dar si obiecte care se inspira din trecut. De principiu, sursa inspiratiei sunt anii 50, 60 si 70. Stilul retro imprumuta de la acesti ani exuberanta si stilistica lor, dar capacitatea lor de a abstractiza anumite forme. Dar […]

Spread the love
Scaunul Tractor – cum a ajuns sa ne cucereasca

Undeva pe la 1850, un fermier istet din Statele Unite, obosind sa tot mearga in picioare pe suprafete intinse la arat, a inventat un fel de sezut din fonta pe care l-a atasat plugului tras de cai. Forma sezutului era data chiar de functia sa – adica aceea de a oferi confort posteriorului obosit. Mai […]

Spread the love